петък, 23 януари 2015 г.

За стоповете...

С риск да наруша комфорта на някои трейдъри, и дори с риск да си противореча с други мои писания, в тази публикация искам да поставя под съмнение постулата за непременното и задължително ползване на стопове при търговията. Една от целите на този блог е да подхвърлям идеи, които са се породили в главата ми от моя опит, от четене на чужди публикации, от реалната практика. След като ги формулирам, и ги споделя, те изкристализират и за мен самия, а биха могли да бъдат полезни и на други хора. Разбира се, няма нищо уникално - всичко малко или много е казано, написано, проверено. Но човек винаги може да направи компилация от тези неща, поглеждайки ги през своите разбирания, и през своите психологически особености.
Да се върнем на стоповете. Става въпрос за точно определени условия, а не за отхвърлянето им изобщо. Какво имам предвид? Наличие на хубав тренд на няколко съседни времеви рамки, и стратегия за игра по тренда! Например доказано имаме трендове на H1, H4 и D. Според критериите на нашата стратегия решаваме, че е завършила корекцията на H1, и е време за вход по тренда. Влизаме и слагаме стоп. Но... пазарът е решил да направи по-голяма корекция. Стопът ни е ударен, изглежда така, сякаш тренда на часовата графика е прекъснат, но на H4 той все още е много валиден! Прави си корекцията на H4, и тръгва в нашата посока. Но ние вече сме извън играта! Загубата е понесена, а печалба никаква. И всичко това при условие, че имаме тренд и на дневна. 
Много трудно би се обърнал изведнъж тренд и на трите рамки, та и никога повече да не се върне поне близо до нивата, на които сме влезли. Не че не може да се случи, и тогава бихме загубили доста, но все пак във форекса винаги се работи с вероятности. И винаги избираме едно или друго решение като най-вероятно на базата на наличната информация.
Когато сме сигурни, и много критерии показват, че сме прави, защо да губим пари с много на брой ударени малки стопове? Особено при влизане на по-малките графики! Още повече – дори и да има голяма корекция, в крайна сметка тя трябва да се ограничи в по-големия тренд! Още повече – почти винаги ще има последно движение по тренда – за тест на екстремума – тогава има шанс да се излезе, ако има индикации за края му, или за много голяма корекция.
Та такива едни мисли ми се въртят в главата. И в много случаи ги прилагам.

Тази публикация не е препоръка за начин на търгуване! Всеки сам си определя правилата. А стоповете... по принцип са важно нещо! Без тях най-сигурно се занулява сметка. ;-)