събота, 7 февруари 2015 г.

EURGBP - подробен анализ

Ето един анализ, с който се опитвам да компилирам в собствена стратегия идеите на Хектор Девил и Ал Брукс. Хектор използва стратегията на трите SMA (30, 50, 100), за откриване на тренд, и действия по него. Аз ползвам ЕМА (34, 56, 89). Ал Брукс анализира движението на цената бар по бар, и на тази база взема решения за търговия. Друг път ще разкажа по-подробно какво имам предвид, и защо. Гледаме EURGBP на H4.















Бар 1 е вторият фалшив пробив на ЕМА56 след бар 0. Той бързо се връща даже под ЕМА34, и затваря стабилно под нея. Можем да очакваме тест на ЕМА-та, и той се случва с абсолютна точност в бар 2. Под него спокойно можем да влизаме, с най-малка цел - дъното, което е двайсетина бара по-рано. Това дъно се преминава стабилно от бар 3. Можем да очакваме връщане до него (черната линия), което дори не се случва. Под бар 3 можем да влезем отново с къса.
След силното движение надолу, имаме около двайсетина бара странична корекция, в която трябва да затворим отворените по-горе позиции, и да изчакаме нейния край, някъде при ЕМ-ите. Бар 4 е хубав, и под него може да се търси вход, но предишните няколко затварят над ЕМА34, което, заедно с пробожданията при барове 0 и 1 може да подскаже, че все пак корекцията ще стигне до ЕМА56. Бар 5 е второ връщане под ЕМА34, и е доста измамен. Влизането под него е добра идея. По-следващия малък мечи е точен тест, и също е измамен - следва мощен бичи, който преминава двете ЕМ-и, и затваря без никаква горна опашка над ЕМА56. Това би трябвало да е сигнал за внимание, и че не трябва да се доверяваме лесно на бар 6. Той връща пробива, но затваря над ЕМА34. Имаме всички основания да очакваме тест на бившето дъно, означено с черната линия. Което пък ще означава и тест на ЕМА89. Точно така и се случва при бар 7 и предишния. 
Под бар 7 може да се търси вход с малко, защото ЕМА89 е силна съпротива, но докато цената не падне под оформената вече тренд линия (тънката черна), не можем да бъдем много сигурни. Това падане се случва при бар 8, който освен това затваря и стабилно под ЕМА34. Някъде под него можем да добавим, както и при опита за тест, няколко бара по-късно. Виждаме, че първата цел е постигната, и последния засега бар е затворил точно където трябва. ;-) А това означава, че ако сме влезли без стоп при барове 4,5 и 6, щяхме в крайна сметка да спечелим (което е в подкрепа на предишната ми публикация за стоповете).
Какво следва сега? Аз бих бил много предпазлив, и съм затворил почти всичко. Пробивът, макар и фалшив, на ЕМА89, е предупреждение, че трендът може и да не продължи под последното си дъно. Поне не веднага... А вместо това - да се оформи двойно дъно, и да има движение нагоре. В този случай  чакам цената да достигне ЕМ-ите на дневна графика. Тогава си правя отново анализ бар по бар. 
При корекцията сигурно ще се оформи възходящ тренд на H1 или М30, и там също могат да се правят сделки, но не трябва да забравяме, че господстващия тренд все пак е мечи!