четвъртък, 1 януари 2015 г.

GBPUSD - Време за обръщане?

Постоянното търсене на обръщания на трендовете е една от най-големите грешки на неопитните трейдъри. Нормално е желанието на всички да купят на дъното или да продадат на върха, но в повечето случаи предпоставки за обръщане или за корекция няма, а сякаш самите ние си мислим, че ще ги направим, влизайки срещу тренда. Резултатът е печално известен - тренда си върви, а ние вместо да го яхнем и да правим пари, постоянно губим, защото си мислим, че е дошъл края му.
Понякога плахи сигналчета за някаква промяна започват да се прокрадват, но докато не стане очевиден новия тренд, старият е валиден. Ето един пример с текущата ситуация при паунда на дневна графика. Мощен низходящ тренд от юли месец насам! Последните седмици обаче, има някакви признаци на изтощение: по-продължително странично движение; образуване на стесняващ се клин; пробив на рейнджа, но бързо връщане в него с двойно дъно; дивергенция между графиката и индикатор A/D (показана с жълтите линии). Дори индикатора формира нещо като глава и рамене...
Да, всичко това е така. Но, докато няма трайно пробиване на важната червена тренд линия, и задържане на цената над нея, сме в хипотезата за гладната кокошка, която сънувала просо... С други думи, мощния мечи тренд си е валиден! Дори и след пробив на тази линия, цената най-вероятно ще се върне да тества нея отгоре и приблизително сегашните си нива. Обратното - рязко движение нагоре (тип "V") по-скоро ще бъде изненада.