събота, 21 февруари 2015 г.

Моята система за търговия "Zhektor-All"

В тази публикация ще направя едно по-подробно представяне на моята система за анализ и търговия, която популяризирам напоследък в този сайт. Аз съм си я съставил на базата на идеи на Хектор Девил и Ал Брукс, както и на моите разбирания и натрупан опит. Не претендирам за откривателство, или за оригиналност - всеки би трябвало да си е изградил подобна система. Това е моята. За по-лесно ще я кръстим "Zhektor-All". Не питайте защо точно така.;-) В секцията за Правила и стратегии ще дам точен алгоритъм, който се опитвам да спазвам при търговия с тази система.
От Хектор Девил ползвам неговата "Стратегия на 3-те SMA", която можете да намерите в подробности на сайта Reliableforexsignals. Там има достатъчно обяснения, видео, и два индикатора, които обезпечават тази стратегия. Особеното е, че аз ползвам не SMA30, SMA50 и SMA100, а ЕМА34, ЕМА56, ЕМА89. Просто така съм решил... за да бъда оригинален.;-) Всъщност, има си причини, но ще говорим за тях друг път.
Същественото в теорията на Ал Брукс е, че графиката трябва да се анализира бар по бар, и по този начин може да се вземе решение за търговия без да се изчаква формирането на всеизвестните фигури от ТА. Подробности можете да намерите в книгата "Технически анализ на ценовото движение за сериозния трейдър" на Ал Брукс. 
Защо точно компилация от тези идеи, и какво ми дава всяка от тях?
За да се вземе решение за търговия, е необходимо наличието на сигнал, но също така е много важен и контекста, т.е. една по-глобална ориентация за движението на цената. Точно това, според мене, дава тази система - Хектор Девил ни помага за контекста, а Ал Брукс - за сигналите.
"Стратегия на 3-те SMA" е инструмент за откриване на тренд, и за анализ на движението на цената в този тренд. Поведението на трите МА, както и взаимоотношенията на цената с всяка от тях, ни дава голяма доза увереност и спокойствие за това къде сме, и до голяма степен - за това какво предстои. Това, комбинирано с Фибо нива, с подкрепи и съпротиви, с известните фигури от ТА, представлява контекста, за който стана въпрос по-горе. Дава ни необходимата по-висока степен на вероятност, на базата на която можем да вземем решение. Защото, за всеки, който се занимава с този бизнес, е ясно, че трейдърът никога не може да бъде сигурен в каквото и да е. Ясно е, че пазарът е "капризен", и че имаме много по-големи шансове за успех, ако боравим с понятието "вероятност"! А именно съвпадението на повече на брой изпълнени критерии, ни дава по-голяма вероятност за случване на някакво събитие. 
Точно като допълнителен критерии, освен изброените, можем да третираме и анализа на цената по барове. Този анализ сам по себе си е прекрасна система за търговия, стига човек да има достатъчно воля, търпение, време и опит, за да го усвои. Но тук ползваме основните му принципи, за да намерим необходимия ни сигнал за влизане в позиция.
Пресни примери за практическо приложение на системата "Zhektor-All" могат да бъдат предишните ми две публикации (Случки и събития с паунда и EURGBP - подробен анализ).