сряда, 30 октомври 2013 г.

Set and forget!

Фразата "Set and forget" във форекса говори сама за себе си. Разбира се, има много индикатори, механични системи, сигнали и какви ли не други щуротии, озаглавени по този начин. Аз имам предвид най-обикновена търговия по Price Action, но опростена и оптимизирана откъм време, нерви и пари.
Бих я сравнил с дейността на добрия пчелар. Той оставя пчелите да работят и не ги притеснява с постоянно отваряне на кошерите и проверки има ли мед, има ли болести и т.н.! Той знае, че това е по-скоро вредно. Но той е направил една много добра предварителна подготовка, създал е необходимите условия на пчелите да се трудят за него и да му носят мед. И в крайна сметка, след няколко прегледа и други рутинни дейности, идва момента, в който се стига до събиране на реколтата. Това е.
Това е и основната идея на метода за търговия, при който оставяш пазара да работи за теб, точно както пчеларят оставя пчелите да работят за него. А именно - избягването на безкрайното висене пред компютъра, на емоционалните и психически натоварвания от постоянното следене на графиките, на използването на времето за други полезни (и/или приятни) занимания.
И наистина, ако човек влезе с някаква позиция след добра преценка на ситуацията, постави стоп и изход на подходящите места, работата е свършена. Защо трябва да продължава да гледа междинните движения? Най-много да се притесни от неблагоприятно развитие и да започне да прави глупости. А това е вредно. След като предварително сме калкулирали евентуалната загуба или печалба, просто трябва да ги приемем хладнокръвно и да оставим пазара да си свърши работата.
Преди това, обаче, трябва да вземем под внимание някои условия:
1. Подходяща времева рамка. Този начин на търговия може да се използва от 5 мин. и нагоре. Всеки сам си преценява коя графика му е най-удобна и съответно за колко време може да бъде "forget".
2. Сериозна подготвителна работа преди входа. Анализ, избор на подходящото време и място...
3. От време навреме все пак трябва и да се поглежда как върви позицията - може да се наложи затваряне на част от нея, може да се наложи преместване на стопа на + и т.н.

П.С. Тази публикация би трябвало да бъде в секцията  "Правила и стратегии" и скоро ще бъде преместена там.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.