петък, 30 август 2013 г.

Работят ли вълните?

Прогнозирането на ценовите движения посредством Вълни на Елиът (Elliott waves) отдавна е предмет на много спорове и дискусии. Една теория, създадена преди десетки години, в коренно различни условия, и до днес се използва от множество трейдъри и компании. За някои тя е прекалено сложна, за други е прекалено вариативна и некатегорична. Има хора, които дълги години я ползват, но после изведнъж "прозират, че са си губили времето" и започват да я хулят и ругаят. Има хора, които се опитват да нагодят графиката към собствените си разбирания и представи за вълните. Резултатът е лесно предвидим...
Каква е истината? Никой не може да каже категорично. Аз мисля, че вълните работят, но при много условности. Използвам ги постоянно, защото са безценни при опит за една по-глобална ориентация в ситуацията. Просто техническият анализ (без вълни) е доста реактивен на конкретни модели, но рядко дава представа за цялостната картина. Така нещата се правят малко наизуст. Докато с вълните, можем да разберем защо и къде точно се появява даденият модел и какво да очакваме в следващия момент. Разбира се, че преди това трябва анализът ни по вълни да е правилен. Разбира се, че трябва да се разгледат доста варианти. Разбира се, че трябва да се спазват всички правила за ММ.
Напоследък забелязвам, че златото и среброто са много податливи на вълнови анализ (виж предните ми две публикации), докато с валутите нещата са по-сложни. Там постоянно сме в едни сложни корекции, там постоянно влияят новини, изказвания и други подобни манипулации. И не само... Валутните курсове по принцип са една специфична област от гледна точка на вълновия анализ и трябва много опит и гъвкавост, за да се разчита само на него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.